Op het moment dat het besluit om te scheiden gemaakt is, komt u een stortvloed van informatie tegen. U kunt kiezen uit verschillende professionals, die ieder werken met een eigen insteek. Met zoveel verschillende keuzes kunt u het overzicht verliezen. Het is lastig om de voor- en nadelen goed op een rij te zetten.

Welke scheidingsprofessional past bij u?

De moderne scheidingswereld kan grofweg verdeeld worden in de volgende categorieën.

Mediator

Kiest u voor een mediator dan komen zowel de emotionele als zakelijke aspecten aan de orde. Tijdens dit zeer emotionele proces kan de mediator u helpen om met u beiden alle specifieke zaken rond de echtscheiding te benoemen en af te wikkelen. Het feit alleen al dat u met de mediator en uw ex-partner rond de tafel zit en er niets achter uw rug besloten of geregeld wordt, helpt u beiden om goede en weloverwogen keuzes te maken waar u beiden achter kunt staan. De kans dat ruzies steeds opnieuw zullen oplaaien, wordt hierdoor geminimaliseerd.

De voordelen zijn een balans tussen de emotionele beleving van partijen en de praktische noodzaak om voortgang te boeken op de inhoudelijke kwesties. Een drempel kan liggen bij het feit dat er een bereidheid van u zowel als van uw partner moet zijn om er samen uit te komen.

Advocaat

Vroeger was de advocaat de monopolist op dit terrein en nam ieder zijn eigen advocaat bij een echtscheiding. Dit wordt ook wel de twee-advocaten procedure genoemd. De advocaat behartigt alleen het belang van zijn eigen cliënt en minder het gezamenlijk belang. Dit is voornamelijk geschikt voor mensen die absoluut niet meer met elkaar meer kunnen praten. Nadeel van deze procedure is dat het erg lang kan duren, omdat alle communicatie via de advocaten verloopt. Een ander nadeel zit vaak in de mentaliteit om te vechten, waarbij zout in iedere wond gestrooid kan worden en het risico dat het hierdoor daadwerkelijk in een vechtscheiding uitmondt. Partijen zijn jaren later nog even ver van huis en nog aan het procederen of willen nog steeds niet met elkaar spreken. De kosten van deze keuze kunnen erg hoog oplopen. Het is de rechter die uiteindelijk beslissingen neemt en niet u.

Dit kan tot frustratie leiden waarbij de emoties nog meer oplopen. Gevolg is vaak nog meer procedures en dat de relatie tussen beide ex-partners nog meer verstoord raakt. Zeker als er ook nog kinderen bij betrokken zijn, is dit een groot nadeel.

Daarnaast kunt u kiezen voor een gezamenlijke advocaat. U kiest voor degelijkheid, ervaring met de praktijk en een specialist in het personen- en familierecht. Soms is een advocaat ook mediator. Een nadeel is vaak dat de kosten van een advocaat vele malen hoger uitvallen dan die van een mediator. De keuze is aan u.

Advocaat of mediator op basis van toevoeging

Heeft u een relatief laag inkomen, dan komt u waarschijnlijk in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat betekent dat een deel van het honorarium van de advocaat of mediator door de overheid betaald wordt. Zie Raad voor de Rechtsbijstand. Vraag dus meteen of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, als u naar een advocaat of mediator gaat.

Andere scheidingsprofessionals

Op de scheidingsmarkt zijn verschillende aanbieders actief. Professionals die vaak kennis hebben op een bepaald onderdeel van de scheiding. Dit kan zijn op alleen financieel of juridisch gebied. Afhankelijk van uw eigen behoefte en kennis kunt u hier een keuze uit maken. Bedenk wel dat de stap om te scheiden een stap is naar de toekomst en die stap wilt u in één keer goed doen. Waarbij u rekening moet houden met elkaars behoefte, maar bovenal de positie van de kinderen. Niet alle aanbieders hebben kennis van het geheel. Ook kunnen sommige aanbieders niet altijd overzien wat de gevolgen zijn. En om gedane afspraken weer terug te draaien, kan moeilijk en soms erg kostbaar zijn.

De voordelen zijn inhoudelijke deskundigheid waarbij de zaak efficiënt aangepakt kan worden. De nadelen zitten in de aanpak die weinig ruimte laat voor de emotionele beleving van de situatie waardoor partijen sterk in een bepaalde richting worden gestuurd.